Palićko jezero

Za promenu, ove nedelje spremio sam vam jedan od lokaliteta koji se nalaze na teritoriji vojvodine a to je upravo Palićko jezero.

Palićko jezero, biser Vojvodine, nalazi se na krajnjem severu Srbije, na samo 8 km od Subotice. Palićko jezero je najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem i njegova prosečna dubina je od 2 do 3,5 m. Nažalost, kupanje na Palićkom jezeru nije dozvoljeno zbog zagađenosti. Ipak, to nimalo ne treba da vas odvuče od posete Paliću jer ovaj turistički centar itekako ima šta da vam ponudi.

Za ljubitelje ravnice, poseta ovom jezeru će predstavljati pravi ugođaj. Dokazano je da voda i mulj iz ovog jezera imaju lekovita svojstva, pa će kupači ne samo imati priliku da se osveže, već i okrepe svoje telo.

Posetioci mogu da uživaju u dugim šetnjama, lepoj biciklističkoj stazi, a čak 19 ribljih vrsta koje žive u jezeru – od kojih se izdvajaju štuka, čikov, smuđ, šaran, sivi i beli tolstolobik – oduševiće sve zaljubljenike u pecanje.

Razvoj Palića kao lečilišta, ali i kao odmarališta imućnih ljudi, počeo je jos u 19. veku. Zbog svoje bogate tradicije, predivne prirode i umetničkih manifestacija, Palić je jedan od većih turističkih centara u Srbiji. Brojne kulturne manifestacije proslavili su Palić, a najpoznatiji događaj je svakako čuveni Festival evropskog filma.

Zanimljivosti

Najmlađim posetiocima će najzanimljiviji svakako biti Zoološki vrt u Paliću u kom većina životinja nije zatvorena već slobodno šeta. Palićki zoološki vrt je domaćin za oko 65 životinjskih vrsta, ali je ujedno i neka vrsta botaničke bašte i pravi biser hortikulture.

Ovde se gnezdi preko stotinu ptica, od kojih većina pripada vrstama koje su ugrožene i retke kako u Srbiji tako i u čitavom svetu.

Jedan od simbola Palića je čuveni Vodotoranj, koji je izgrađen u stilu secesije i izdvaja se po svojoj lepoti i neobičnoj arhitekturi. Vodotoranj predstavalja i svojevrsni ulaz u „Veliki park“, jedan od najlepših parkova u Srbiji izgrađen u engleskom stilu. Park se prostire na 19 ha, a u njegovom centru se nalazi Letnja pozornica.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started